Wat is Chiptuning?.
Wat is chiptuning?
Heb je je ooit afgevraagd hoe je meer plezier en prestaties uit je auto kunt halen zonder grote aanpassingen te doen? Dan is chiptuning precies wat je zoekt! In dit artikel duiken we dieper in op wat chiptuning precies is, waarom fabrikanten het niet standaard toepassen, hoe het proces werkt en wat de nadelen zijn.
Waarom chiptunen?
Verbeterde rijervaring
Stel je voor: je stapt in je auto, start de motor en vanaf het eerste moment voel je dat alles soepeler en krachtiger aanvoelt. Met chiptuning wordt dit gevoel werkelijkheid.
Door het aanpassen van de software in de auto krijgt je motor op een veilige manier tot wel 40% meer vermogen. Dit betekent dat je auto lekkerder wegrijdt en directer reageert op het gaspedaal. Of je nu door de stad rijdt of over de snelweg zoeft, elke rit wordt een stuk leuker.
Een getunede auto biedt niet alleen betere prestaties, maar ook een compleet nieuwe rijbeleving. De verhoogde pk’s en het extra koppel zorgen ervoor dat je moeiteloos kunt invoegen, inhalen en optrekken.
Als je je auto al een tijdje hebt, zul je deze na een chiptune niet meer terug herkennen. Elke bocht, elke versnelling voelt net dat beetje specialer, waardoor je elke rit met een glimlach afsluit.
Op maat gemaakt
Iedere auto en bestuurder is anders, en met chiptuning kun je jouw auto precies afstemmen op jouw wensen en rijstijl. Dit maakt je auto uniek en onderscheidt hem van andere modellen op de weg. Zo zullen mensen met hetzelfde model jaloers opkijken als ze merken hoeveel lekkerder en sportiever jouw auto rijdt. Het geeft je een trots gevoel, wetende dat jouw auto optimaal presteert en perfect aansluit bij jouw behoeften.
Waarom tunen fabrikanten niet standaard?
Je vraagt je misschien af: als chiptuning zoveel voordelen biedt, waarom doen autofabrikanten dit dan niet standaard? Het antwoord ligt in de verkoop strategie en praktische overwegingen van de fabrikanten.
Eén motorblok voor meerdere modellen
Om kosten te besparen en efficiëntie te verhogen, ontwerpen fabrikanten vaak één type motorblok dat ze vervolgens in verschillende modellen gebruiken. Door simpelweg de software van het motorblok te beperken, kunnen ze variatie in vermogen creëren tussen modellen zonder daar individuele motorblokken voor te ontwikkelen.
Dit betekent dat jouw auto eigenlijk tot meer in staat is dan die je nu toelaat. Kan hij ook niks aan doen natuurlijk
Verschillende omstandigheden
Naast kostentechnische overwegingen moeten fabrikanten rekening houden met een breed scala aan omstandigheden waarin hun auto’s zullen rijden. Denk aan variaties in luchtdruk hoog in de bergen, andere luchtmengsels aan zee tegenover landinwaarts, en extreme temperatuurverschillen. Om ervoor te zorgen dat de auto onder al deze omstandigheden betrouwbaar blijft presteren, worden de motoren vaak conservatief afgesteld.
Met chiptuning kun je deze beperkingen opheffen en de prestaties van je auto optimaliseren voor de omstandigheden waarin jij daadwerkelijk rijdt.
Veilig binnen fabrieksmarges
Het mooie van chiptuning is dat het binnen de veilige marges van het motorblok blijft die zijn gesteld door de fabriek. Dit betekent dat je, afhangend van je merk en model, aanzienlijk meer vermogen uit je auto kunt halen zonder de betrouwbaarheid in gevaar te brengen.
Het resultaat? Een krachtigere en leukere rijervaring zonder concessies te doen aan de veiligheid of duurzaamheid van je voertuig.
Hoe werkt chiptuning?
Nu je weet waarom mensen hun auto laten chiptunen vraag je je misschien af hoe dit dan precies werkt? Laten we het proces versimpeld, stap voor stap doornemen.
Elke moderne auto heeft een Engine Control Unit (ECU), het brein van de motor dat softwarematig parameters zoals onder andere: inspuiting, nokkenaspositie, ontstekingstiming, turboboost, luchtdruk en inspuitdruk aanstuurt. Bij chiptuning wordt eerst de huidige software van de ECU uitgelezen. Dit geeft de tuner inzicht in de huidige instellingen en prestaties van je motor.
Na het uitlezen van de ECU gaat de tuner aan de slag om de software te optimaliseren. Dit betekent dat ze verschillende parameters aanpassen om meer vermogen en efficiëntie uit de motor te halen. Denk aan aanpassingen in brandstofinjectie, turbodruk en ontstekingstijdstip.
De aangepaste software wordt vervolgens teruggezet op de ECU waarna de nieuwe prestaties van de auto getest en gefinetuned worden. Tijdens deze tests wordt gecontroleerd of alle systemen correct werken en worden eventuele kleine aanpassingen gedaan om de prestaties verder te optimaliseren.
Wat is het verschil tussen stage 1, 2 en 3 tuning?
Stage 1, 2 en 3 tuning verwijzen naar verschillende niveau’s van prestatieverbeteringen voor je auto.
Stage 1
Dit is een eenvoudige softwarematige aanpassing (chiptuning) die meer vermogen en koppel biedt zonder mechanische wijzigingen.
Stage 2
Naast software-upgrades omvat stage 2 ook aanpassingen aan onderdelen zoals de uitlaat of intercooler, wat nog meer vermogen oplevert. Dit kan extra upgrades zoals betere remmen vereisen.
Stage 3
Dit is de meest ingrijpende vorm van tuning met zowel software- als uitgebreide mechanische aanpassingen. Voorbeelden van deze uitgebreide mechanische aanpassingen zijn het vervangen van de turbo, inlaat, uitlaat (downpipe), intercooler, bougies, bobines en soms zelfs het verstevigen met forged zuigers, voor maximale prestaties.
Nadelen van chiptuning
Hoewel chiptuning veel voordelen biedt, is het ook belangrijk om op de mogelijke nadelen te letten en hier verantwoord mee om te gaan.
Zorgvuldig onderhoud
Een getunede motor werkt dichter bij de fabrieksmarges, wat nog steeds veilig is, maar wel wat extra zorg vereist.
Het is belangrijk om je auto altijd goed warm te laten draaien voordat je hem zwaar belast. Daarnaast is het (zoals normaal gesproken ook) belangrijk om het onderhoud op tijd uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat je motor in topconditie blijft en je langdurig kunt genieten van de verbeterde prestaties.
Software updates
Bij nieuwe modellen kan een software-update van de fabrikant je chiptuning overschrijven. Mocht dit gebeuren, dan bieden de meeste tuners aan om de tune tegen een gereduceerde prijs opnieuw te installeren.
Verandering in brandstofverbruik
In theorie blijft het brandstofverbruik na chiptuning hetzelfde of kan het zelfs bij sommige modellen iets dalen.
In de praktijk merken we echter dat mensen vaak sportiever gaan rijden omdat het simpelweg leuker is met de extra power onder de motorkap. Dit kan resulteren in een iets hoger brandstofverbruik. Het is een kleine prijs voor het verhoogde rijplezier dat je ervoor terugkrijgt.
Fabrieksgarantie
Het is goed om te weten dat chiptuning invloed kan hebben op de fabrieksgarantie van je auto. Hoewel problemen zelden voorkomen bij professioneel uitgevoerde tuning, is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn en een weloverwogen beslissing te maken.
Ondanks deze aandachtspunten wegen de voordelen van chiptuning voor de meeste mensen ruimschoots op tegen de nadelen. Je krijgt een auto die beter presteert, soepeler rijdt en simpelweg meer rijplezier biedt, elk ritje weer.
Bovendien kan een chiptune altijd ongedaan gemaakt worden, geen probleem dus als je je later tóch bedenkt, óf als je de auto weer in normale staat wilt verkopen.
Conclusie
Chiptuning is de perfecte manier om het maximale uit je auto te halen en elke rit weer van je auto te genieten.
Door de software van je motor te optimaliseren geniet je van verbeterde prestaties, meer koppel en een responsievere rijervaring. Het voelt alsof je in een compleet nieuwe auto rijdt, zonder daadwerkelijk van voertuig te veranderen.
Stel je voor dat je elke ochtend met een glimlach achter het stuur kruipt, wetende dat je auto precies zo reageert als jij wilt. De kracht, de souplesse, het gevoel van controle en macht op de weg – het is een ervaring die elke autoliefhebber zou moeten meemaken.
Maar onthoud, chiptuning is een delicaat proces dat door professionals uitgevoerd moet worden. Een slechte tune kan meer kwaad dan goed doen en kan je maar zo duizenden euro’s aan schade kosten. Daarom is het essentieel om een betrouwbare en ervaren tuner te kiezen die jouw auto met de juiste zorg en expertise behandelt.
Wil je weten hoe je de beste chiptuner voor jouw auto vindt? Download dan hieronder ons gratis e-book!
Download ons Gratis E-Book
Download ons gratis e-book met 6 onmisbare tips bij het vinden van een betrouwbare chiptuner voor jou!
Download ons Gratis E-Book
Download ons gratis e-book met
6 onmisbare tips bij het vinden van een betrouwbare chiptuner voor jou!